Auto kopen

Het kopen van een auto is meestal een leuke activiteit. Maar na het kiezen van het model en het maken van een proefrit moet je ook aan andere zaken denken.

Geld besparen op de autoverzekering

De WA-verzekering is voor iedere autobezitter wettelijk verplicht. Je kan de dekking uitbreiden om tegen meer risico’s verzekerd te zijn. Hierdoor kunnen de kosten voor jouw autoverzekering ook sterk oplopen. Maar wat zijn de mogelijkheden om geld te besparen. Teveel betalen voor je autoverzekering is natuurlijk  zonde van je geld. Daarom hebben wij de volgende vijf tips opgesteld:

Tip 1: Vergelijk op prijs, voorwaarden en kwaliteit

Tip 1: Vergelijk op prijs, voorwaarden en kwaliteit

Bij de keuze voor een autoverzekering is het verstandig om niet alleen naar de maandelijkse premie te kijken. Als jouw verzekering geen goede voorwaarden of dekking biedt, betaal je wel minder premie maar ben je bij een schade duurder uit. Door te kiezen voor een verzekering met de juiste dekking zorg je ervoor dat je in het geval van schade niet voor verrassingen komt te staan. Naast de prijs en voorwaarden van de verzekering kan je ook kijken naar de kwaliteit van de verzekeraar. Je wilt namelijk ook dat de schadeafhandeling en de uitkering van het schadebedrag soepel verloopt.

Tip 2: Voorkom dubbel verzekerd te zijn

Je kan met je autoverzekering ook dubbel verzekerd zijn tegen bepaalde risico’s. Je kan een dubbele dekking hebben doordat je een aanvullende verzekering afsluit met overlappende dekking of u al voor een bepaalde dekking bent verzekerd bij een andere verzekeraar. De meest voorkomende situaties zijn:  

  • Vaak wordt een inzittendenverzekering afgesloten voor de passagiers in iemands auto, alleen zijn de passagiers al gedekt door jouw WA-verzekering. De inzittendenverzekering is vooral bedoeld voor letselschade voor jou als bestuurder, wanneer je het ongeluk veroorzaakt. Maar ook andere verzekeringen zoals een zorgverzekering, een overlijdensrisicoverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen jouw letselschade (deels) dekken.
  • Wanneer je een rechtsbijstandverzekering hebt kan hier ook verkeersdekking in zitten. Je hoeft dan geen speciale “auto” rechtsbijstandverzekering meer af te sluiten.
  • Een verzekering voor pechhulp kan overbodig zijn wanneer je lid van de ANWB of Route Mobiel bent. Ook kan je een mobiliteitsservice bij je autodealer hebben. Let wel op de dekking als je naar het buitenland gaat.
  • Naast dubbel verzekerd te zijn kan jouw auto ook oververzekerd zijn. Als de auto ouder wordt kan je bijvoorbeeld een minder uitgebreide verzekering nodig hebben.

Wij kunnen je verzekeringen doornemen en ervoor zorgen dat er geen of zo min mogelijk overlap in jouw verzekeringen zit.

Tip 3: Opzeggen autoverzekering

Tip 3: Opzeggen autoverzekering

Wil je wisselen van autoverzekering en dus jouw autoverzekering opzeggen, dan zitten hier bepaalde voorwaarden aan. De autoverzekering is een contract dat je meestal voor een jaar aangaat. Zeg je de verzekering niet op? De verzekeraar zal dan jouw polis automatisch met een jaar verlengen. Na de eerste contractperiode kan je dagelijks opzeggen met een opzegtermijn van één maand. Je kan de vervaldatum van jouw contract terugvinden op het polisblad. De opzegtermijn is in de polisvoorwaarden te vinden. Word er een premiestijging doorgevoerd of veranderen de voorwaarden in jouw nadeel? Je kan dan de autoverzekering zonder opzegtermijn opzeggen. Zorg er wel voor dat je de verzekering niet opzegt voordat je een nieuwe verzekering hebt afgesloten.

Tip 4: Restantpremie van autoverzekering

Heb je jouw auto verkocht of is de auto total-loss verklaard en de autoverzekeringspremie voor deze maand (of het jaar) al betaald? Dan krijg je te maken met een restantpremie. Deze premie is terug te vragen bij jouw verzekeraar. Afhankelijk van de verzekeraar kunnen hier wel kosten aan verbonden zijn. Soms kan je de restantpremie ook gebruiken voor een nieuwe autoverzekering.

Tip 5: Schorsen van auto

Tip 5: Schorsen van auto

Je kan jouw auto laten schorsen wanneer je de auto voor een lange tijd niet gaat gebruiken. Je verklaart bij een schorsing dat je niet meer met uw auto op de openbare weg komt. Hierdoor hoef je geen wegenbelasting meer te betalen, geen WA-verzekering af te sluiten en heeft de auto geen Apk-keuring nodig.

Je mag jouw geschorste auto alleen op eigen terrein of in een autostalling laten staan. Als je geen autoverzekering hebt, zijn er wel risico’s op eventuele schade en diefstal  en bouw je geen schadevrije jaren op.

Wilt u meer informatie over Geld besparen op de autoverzekering? Neem contact op!

Direct contact