Eigen huis

Heb je al een bestaande woning of ga je binnenkort een nieuwe woning kopen? Bij een eigen woning komen veel dingen kijken. Lees in dit thema meer over een nieuwe woning, een bestaande woning en de fiscaliteit omtrent de eigen woning.

Het verbouwen van je huis

Je bestaande woning of jouw nieuwe huis verbouwen? Waar moet je dan eigenlijk op letten? Hoe zit het met het plannen van de verbouwing, de regelgeving, de verzekeringen, het uitbesteden en het financieren van de verbouwing? Voor sommige verbouwingen en financieringsmogelijkheden zijn regels opgesteld die erg belangrijk kunnen zijn.

Bouwplannen

Bouwplannen

Door je ideeën op papier te zetten kan je goed voor jezelf bepalen wat er moet worden verbouwd, wat dit voor jouw woning betekent en of je ideeën haalbaar zijn. Om je ideeën uit te werken kan je de originele tekeningen van de woning opvragen bij de dienst Bouw- en woningtoezicht van je gemeente. Controleer ook of je bouwplan past in het bestemmingsplan van jouw gemeente en of er ook wordt voldaan aan de eisen en bouwverordening.

Je kan het uitwerken van de bouwplannen ook uitbesteden aan een aannemer of architect. Voor een standaard verbouwing kan een aannemer je helpen, bij een specifieke verbouwing kan je terecht bij een architect. Het is altijd verstandig om je buren in te lichten over de verbouwing, zo kan je gelijk polsen of zij bezwaar hebben tegen de plannen.

Regelgeving

Regelgeving

Voor sommige verbouwingen is een vergunning nodig. Op omgevingsloket online kan je een vergunningscheck doen en een vergunning aanvragen. Vraag de vergunning wel op tijd aan, het kan 5 tot 13 weken duren voordat je de vergunning ontvangt. Als je start met de verbouwing zonder dat je een vergunning hebt ontvangen loop je een financieel risico. Wanneer de vergunning wordt afgewezen of jouw plan moet worden aangepast maak je veel onnodige kosten.

Verzekeringen

Wanneer je met een aannemer of architect werkt zijn zij verzekerd via hun eigen verzekering. Wanneer je de verbouwing zelf uitvoert ben je wellicht hier al voor verzekerd of is een extra verzekering hiervoor handig. Door ons te bellen kunnen wij je informeren wat de mogelijkheden zijn.

Uitbesteden van de verbouwing

Uitbesteden van de verbouwing

Wanneer je de verbouwing uitbesteedt is het verstandig om verschillende offertes op te vragen. Je krijgt zo een beter beeld van de kosten. Ook is het goed om van tevoren over de prijsklasse en kwaliteit van je verbouwing na te denken. Om ervoor te zorgen dat je budget ruim voldoende is, is het verstandig om 5% van de verbouwing te reserveren voor onvoorziene uitgaven. Heb je alle zaken rondom de verbouwing geregeld. Leg dan de afspraken met de aannemer, architect of leverancier schriftelijk vast.

Financieren van de verbouwing

Je kan de verbouwing op meerdere manieren financieren.

1. Spaargeld

De meest voor de hand liggende financieringsmogelijkheid, het financieren van een verbouwing met spaargeld, kan fiscaal voordelig zijn. Vooral als je spaargeld gebruikt waarover je vermogensrendementsheffing moet betalen (boven de € 25.000,- (2017), voor fiscale partners € 50.000,-). Je hoeft dan minder belasting te betalen.

2. Meefinancieren met de  hypotheek/bouwdepot

Je kan de verbouwing van je huis financieren door je hypotheek te verhogen. Om te bepalen welk bedrag van de verbouwing je kan mee financieren, wordt de waarde van de woning na verbouwing als uitgangspunt genomen. Een taxateur stelt de waarde na de verbouwing in een taxatierapport vast. Waardevaste verbouwingen zoals een dakkapel of uitbouw kan je vaak meefinancieren. Het bedrag wat je financiert door het verhogen van de hypotheek wordt gereserveerd in een bouwdepot. Je krijgt beschikking over het geld uit het bouwdepot door facturen van de aannemer naar de hypotheekverstrekker te sturen.

Let op: sluit je een hypotheek af voor een woning die je in de toekomst wilt verbouwen, laat dan de notaris een hoger bedrag inschrijven in het hypotheekregister. Wanneer je in de toekomst het huis gaat verbouwen en daarbij de hypotheek gaat verhogen, dan hoef je dit niet aan te laten passen in het hypotheekregister. Dit bespaart onnodige notariskosten.

3. Tweede hypotheek

Je kan een tweede hypotheek op je woning afsluiten indien de waarde van de woning en je inkomen dit toelaten. De tweede hypotheek komt bovenop de bestaande woning en kan voor een verbouwing worden gebruikt. Afhankelijk van de hypotheekvorm, of het je hoofdverblijf is en of je de lening afsluit om het huis te verbeteren kan de hypotheekrente aftrekbaar zijn.

Wilt u meer informatie over Bestaande woning? Neem contact op!

Direct contact