Eigen huis

Heb je al een bestaande woning of ga je binnenkort een nieuwe woning kopen? Bij een eigen woning komen veel dingen kijken. Lees in dit thema meer over een nieuwe woning, een bestaande woning en de fiscaliteit omtrent de eigen woning.

Hypotheek aflossen of niet?

Als je een eigen vermogen hebt opgebouwd kan je gewoon doorgaan met sparen. Of wil je een deel van je vermogen gebruiken om extra af te lossen op de hypotheek? Of het extra aflossen van jouw hypotheek financieel voordelig uitpakt ligt aan jouw persoonlijke situatie. Houd daarom rekening met de volgende onderwerpen.

Lagere Restschuld

Lagere Restschuld

Door extra af te lossen heb je minder kans op een restschuld. Je hypotheekschuld wordt door de aflossing lager terwijl de waarde van je woning gelijk blijft.

Let op: door een lagere hypotheekschuld heb je een grotere kans op overwaarde. Hierdoor kan je te maken krijgen met de bijleenregeling. De bijleenregeling zorgt ervoor dat je de overwaarde moet gebruiken voor de financiering van je nieuwe huis, als je maximaal gebruik wilt blijven maken van de hypotheekrenteaftrek.

Lagere maandlasten

Wanneer je een deel van de hypotheek aflost, daalt je totale hypotheekschuld. Je hoeft dan bruto minder rente te betalen. Omdat je de hypotheekrente van de belasting mag aftrekken is de netto besparing op jouw maandlasten vaak lager.

Wanneer je het geld niet gebruikt om de hypotheek af te lossen maar het vermogen op een spaarrekening hebt staan, ontvang je rente. Door de daling in maandlasten (door extra af te lossen van je hypotheek) te vergelijken met je netto rente ontvangsten, weet je of je geld bespaart. Het is het lastig in te schatten wat de rente op lange termijn doet. Waardoor deze berekening alleen voor de korte termijn toepasbaar is.

Fiscaal

Fiscaal

Wanneer je vermogen boven een bedrag van € 25.000,00 in 2017 (voor fiscale partners € 50.000,00) uitkomt, moet je over het vermogen boven deze grens vermogensbelasting betalen. Het extra aflossen van je hypotheek kan fiscaal voordeel opleveren wanneer je hiervoor het vermogen boven de belastingvrij grens gebruikt. Je betaalt namelijk wel vermogensbelasting over dit vermogen, maar niet over de overwaarde van de woning.

Boeterente

De meeste hypotheekverstrekkers accepteren een boetevrije aflossing van 10% of 20% van de oorspronkelijke hoofdsom per kalenderjaar. Je kan bij ons navragen hoeveel je boetevrij kan aflossen per jaar. Wanneer je meer dan dit bedrag aflost moet je vaak een boeterente betalen.

Buffer

Het is verstandig om voor eventuele onvoorziene uitgaven geld achter de hand te houden. Wanneer je dit geld gebruikt voor het aflossen van je hypotheek, kan je niet meer bij het geld.

Wilt u meer informatie over Bestaande woning? Neem contact op!

Direct contact