Eigen huis

Heb je al een bestaande woning of ga je binnenkort een nieuwe woning kopen? Bij een eigen woning komen veel dingen kijken. Lees in dit thema meer over een nieuwe woning, een bestaande woning en de fiscaliteit omtrent de eigen woning.

Ondernemers en ZZP’ers

De hoogte van de hypotheek wordt voor een deel gebaseerd op jouw inkomen. Als ondernemer of ZZP’er kan je inkomen per jaar schommelen. Daarom kijkt een hypotheekverstrekker naar je inkomen over de laatste drie kalenderjaren, naar de verwachtingen voor de komende jaren en of jouw onderneming stevig genoeg is.

Geen cijfers over de afgelopen drie jaar?

Ben je nog geen 3 kalenderjaren werkzaam als ondernemer of ZZP’er? In dat geval zal een inschatting van je inkomen worden gemaakt door de hypotheekverstrekker. Ook een hypotheekadviseur zal een advies aan de bank geven. De hypotheekverstrekker en adviseur kijken naar:

  • Wat was je inkomen in het verleden?    
  • Wat is de verwachting in jouw branche?
  • Heb je een goede prognose op voldoende opdrachten?
  • Kan je weer snel aan de slag in loondienst als dat echt nodig is?
  • Waarom ben je voor jezelf begonnen?

Let op: een hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is alleen mogelijk wanneer je cijfers hebt over drie boekjaren.

Arbeidsongeschiktheid

Arbeidsongeschiktheid

Wanneer je als zelfstandig ondernemer of ZZP’er arbeidsongeschikt raakt heb je geen recht op een uitkering. Om jouw hypotheek te kunnen blijven betalen is het verstandig je hiertegen te verzekeren met een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Overlijden als ondernemer of ZZP'er

Door een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten kan je als ondernemer of ZZP’er je overgebleven partner financiële problemen besparen bij jouw overlijden. Bij overlijden komt er een vastgesteld bedrag vrij wat je partner kan gebruiken om de hypotheek (deels) af te lossen.

Uiteraard komen er nog meer financiële risico’s kijken als ondernemer of ZZP’er. Op onze zakelijke thema pagina’s kunt u hier meer informatie over vinden

Wilt u meer informatie over Nieuwe woning? Neem contact op!

Direct contact