Eigen huis

Heb je al een bestaande woning of ga je binnenkort een nieuwe woning kopen? Bij een eigen woning komen veel dingen kijken. Lees in dit thema meer over een nieuwe woning, een bestaande woning en de fiscaliteit omtrent de eigen woning.

Stappenplan huis kopen

Bij het kopen van een eigen huis moet je veel zaken regelen. Daarom hebben wij een stappenplan opgesteld zodat het hele proces van het kopen van een huis duidelijker wordt en je niets vergeet.

1. Een huis kopen of huren?

Is het kopen van een eigen woning de beste optie? Het kopen van een huis heeft zowel voor- als nadelen. Voor jouw persoonlijke situatie kan huren misschien ook een goede optie zijn.

2. Hoeveel wil en kan je maximaal lenen?

Naast de berekening wat je maximaal kan lenen, kan je ook de berekening maken wat je maximaal wilt lenen. Als je minder leent houd je meer geld over om een prettig leven te leiden. Je houdt geld over om te reizen, voor uitstapjes of om te sparen. Neem ook andere kosten mee in jouw berekening zoals verzekeringen, alimentatie, kinderopvang en hobby gerelateerde uitgaven.

3. Vergelijk huizen en prijzen

Je kan nu gericht op zoek gaan naar woningen die voldoen aan jouw woonwensen en financieringsmogelijkheden. Door huizen en prijzen te vergelijken maak je een selectie van geschikte huizen om te bezichtigen.

4. Bezichtig verschillende woningen

Heb je woningen gevonden die aan je wensen voldoen? Dan volgt de bezichtiging. Wanneer je door de wijk rijdt kan je al verschillende indrukken opdoen: voel jij je hier thuis, is de wijk druk of rustig en welke voorzieningen zijn er in de buurt?

Bij het bezichtigen van het huis zijn er verschillende onderdelen waar je op kan letten:

  • Hoe is de indeling van het huis en hoe zien de kamers en ruimtes er uit?
  • Hoe is de afwerking van de woning, de inbouwapparatuur en zijn er voldoende groepen voor de elektriciteit?
  • Hoe is het onderhoud van de woning, staat het huis netjes in de verf en hoe ziet het dak er uit?
  • Wat is de stand van de zon en heb je een beetje privacy?

5. Laat een bouwtechnische keuring uitvoeren

Bij een bouwtechnische keuring doorloopt een inspecteur de woning om de bouwkundige staat en eventuele gebreken vast te stellen. Tijdens de inspectie wordt bijvoorbeeld naar de dakgoten, schoorsteen en kruipruimte gekeken. De inspecteur zal de resultaten vastleggen in een bouwkundig rapport. Dit rapport kan je helpen om de waarde van de woning te bepalen en geeft je een betere onderhandelingspositie over de prijs. Wanneer een keuring tegelijk met het uitbrengen van het bod plaats vindt, kan je de uitslag van de bouwtechnische keuring als ontbindende voorwaarde meenemen.

6. Is de vraagprijs reëel?

Wanneer je een bod gaat uitbrengen wil je weten of de vraagprijs van de woning reëel is. Via het kadaster kan je informatie opvragen over de prijs van de woning(en) in hetzelfde postcodegebied die de afgelopen vijf jaar zijn verkocht. Zo kan je berekenen of de vraagprijs overeenkomt met de waarde van de woning.

7. Het financieren van het huis

De aankoop van een eigen woning wordt meestal gefinancierd met een hypotheek. Als zelfstandig ondernemer worden er bepaalde voorwaarden gesteld voordat je een hypotheek kan afsluiten. Als hypotheekadviseur kunnen wij jouw situatie in kaart brengen en adviseren welke hypotheek bij jouw wensen en behoeften past.

8. Breng een bod uit en onderhandel

Nadat je een bod hebt uitgebracht en die is geaccepteerd, heb je bij een woning voor eigen gebruik wettelijk nog drie dagen bedenktijd. Na het accepteren van het bod wordt er ook een voorlopig koopcontract opgesteld. Let op: laat hier ontbindende voorwaarde in vastleggen voor het geval dat je de financiering niet rond krijgt of dat er iets bijzonders uit het bouwkundig rapport naar voren komt.

9. Vastleggen koopcontract bij notaris

Bij het kopen van uw woning laat je door de notaris verschillende afspraken vastleggen in een koopcontract. Onder andere de oplevering, de aanvaarding, de staat van de woning en de roerende zaken worden opgenomen in het koopcontract. Lees daarom dit contract ook goed door zodat alle afspraken erin staan.

De notaris zal ook de hypotheekakte opstellen. De hypotheekakte is het officiële contract waarin wordt vastgelegd dat jouw woning als onderpand geldt voor jouw hypotheek. Dit betekent dat de hypotheekverstrekker het recht heeft om uw woning te verkopen indien je de afspraken niet na kan komen.

10. Taxeer de woning

Om de waarde van je woning te bepalen vragen bijna alle hypotheekverstrekkers om een taxatierapport.  Een taxateur rekent circa € 400,- voor het rapport. Dit bedrag is fiscaal aftrekbaar. Bent je van plan te verbouwen? Laat dit dan weten, de taxateur bepaalt dan de waarde van de woning na de verbouwing.

11. Oplevering van uw huis

Voordat je het koopcontract ondertekent loop je samen met de verkopende partij/makelaar door de woning. Check of alles volgens afspraak is gegaan, controleer de waterleiding en de apparaten, controleer op beschadigen en noteer de meterstanden. Hierna onderteken je een formulier. Bij een gebrek waarvan je niet op de hoogte was gebracht, is de verkoper nog altijd juridisch aanspreekbaar.

12. Tekenen van het koopcontract

Na de eindinspectie en oplevering is het eindelijk zover. Je leest samen met de notaris de stukken door waarna je het koopcontract ondertekent.

13. Tot slot: welke verzekeringen heb je nodig?

Je kan je voor veel risico’s verzekeren maar welke woonverzekeringen zijn belangrijk? Daarom hebben wij de belangrijkste woonverzekeringen  op een rij gezet. In ons thema Schade kan je ook meer informatie over alle soorten schadeverzekeringen vinden.

Wilt u meer informatie over Stappenplan huis kopen? Neem contact op!

Direct contact