Met pensioen

Je wilt na jaren lang hard werken zorgeloos kunnen genieten van je oude dag. Maar hoe staat je pensioen ervoor en waaruit is je pensioen opgebouwd? 

Eerder met pensioen gaan

Eerder stoppen met werken en met pensioen gaan voor de vastgestelde pensioenleeftijd kan, maar is niet goedkoop. De pensioenleeftijd wordt steeds hoger, maar er zijn opties die eerder met pensioen gaan mogelijk maken. Je kan kiezen uit vroegpensioen, deeltijdpensioen, gebruik maken van de hoog laag constructie of gebruik maken van eigen vermogen.

Vroegpensioen

Vroegpensioen

Sommige pensioenfondsen bieden je de mogelijkheid om met vroegpensioen te gaan. Vanaf welke leeftijd dit mogelijk is, verschilt per pensioenfonds. Door met vroegpensioen te gaan stop je eerder met het opbouwen van pensioen en maak je eerder aanspraak op het gespaarde pensioen. Het uitkeringsbedrag wordt over een langere termijn uitbetaald en zal hierdoor fors dalen. Elk jaar dat je eerder met pensioen gaat zal je inkomen met 6-9% dalen.

Deeltijdpensioen

Bij een deeltijdpensioen wordt het aantal dagen dat je niet werkt aangevuld met een pensioenuitkering. Wanneer jouw pensioenregeling deeltijdpensioen toestaat kan je 10 jaar voor de vastgestelde pensioenleeftijd gebruik maken van deze regeling. Een voorwaarde is wel dat je minstens 50% van het aantal arbeidsuren blijft werken. Een voordeel van het deeltijdpensioen ten opzichte van het vroegpensioen is dat je minder aanspraak maakt op het opgebouwde pensioen en je pensioen op blijft bouwen over het deel dat je werkt. Toch houd je ook minder pensioen over dan wanneer je blijft doorwerken tot de vastgestelde leeftijd.

Hoog-laagconstructie

Hoog-laagconstructie

De hoog-laagconstructie is een regeling die het mogelijk maakt om eerst een periode een hoger pensioen te ontvangen, en in de jaren daarna een lagere uitkering. Andersom is dit ook mogelijk. Het pensioenfonds moet dit wel toestaan. Je ontvangt door deze constructie uiteindelijk niet meer geld aan het einde van de rit.

Je kan maximaal 10 jaar gebruik maken van de hoog-laagconstructie. De verhouding van hoogste uitkering tot de laagste uitkering mag niet groter zijn dan 100:75. Dit betekent dat het laag-pensioen niet minder dan 75% van het hoog-pensioen is. 

Eigen vermogen gebruiken

Je kan de periode van de gewenste pensioendatum tot de daadwerkelijke pensioendatum ook overbruggen door je eigen vermogen te gebruiken. Je kan voor deze periode zelf sparen. Andere opties zijn: beleggen, banksparen, een kapitaalverzekering, je huis verkopen.

Is eerder met pensioen gaan mogelijk?

Is eerder met pensioen gaan mogelijk?

Er zijn verschillende opties om eerder met pensioen te gaan maar deze kosten veel geld. Wanneer je dus eerder wilt stoppen met werken zal je tijdig moeten uitzoeken hoe jouw pensioen ervoor staat en wat voor effect dit heeft op jouw financiƫle planning.

Wilt u meer informatie over Eerder met pensioen gaan? Neem contact op!

Direct contact