Overlijden

Je denkt er natuurlijk liever niet aan, maar wat zijn de financiële gevolgen wanneer jij of jouw partner overlijdt.

Het nabestaandenpensioen

Er zijn verschillende vormen van inkomen voor uw nabestaande(n) in het geval dat u komt te overlijden. Uw partner kan een inkomen ontvangen uit eigen werk of uitkering. Als dit niet gaat of het inkomen te laag is zijn er verschillende vormen van het nabestaandenpensioen om uw partners inkomen te verhogen.

Partnerpensioen

Partnerpensioen

Bij veel pensioenregelingen wordt naast ouderdomspensioen ook partnerpensioen opgebouwd. Het partnerpensioen is bestemd voor jouw partner wanneer jij overlijdt. Dit partnerpensioen is vaak 70% van het ouderdomspensioen en wordt maandelijks uitgekeerd.

De hoogte van het partnerpensioen ligt aan een aantal zaken:

  • Heb je in loondienst gewerkt? In loondienst bouw je automatisch pensioen op, ook het aantal gewerkte jaren speelt een rol.
  • Ben je in het verleden gescheiden? Het opgebouwde partnerpensioen tijdens het huwelijk met jouw ex-partner gaat naar hem of haar.
  • Is het partnerpensioen op risicobasis of op opbouwbasis? Als het partnerpensioen op opbouwbasis is wordt kapitaal opzij gezet voor een eventueel partnerpensioen. Hierdoor blijf je altijd recht hebben op het opgebouwde kapitaal. Bij een partnerpensioen op risicobasis wordt niks opgebouwd. Je hebt alleen recht op een bedrag zolang je in dienst blijft en de verzekering blijft lopen. Indien je overlijdt tijdens een periode van werkeloosheid heeft jouw partner recht op een partnerpensioen van jouw ex-werkgever.
Anw nabestaandenuitkering

Anw nabestaandenuitkering

Jouw partner heeft recht op een Anw (Algemene Nabestaandenwet)-uitkering als je kinderen onder de 18 zijn of jouw partner (gedeeltelijke) arbeidsongeschikt is. De uitkering wordt verlaagd als je partner ook nog andere inkomsten heeft.

In de meeste gevallen is een Anw-uitkering echter een laag bedrag. Als aanvulling kan je een Anw-hiaatverzekering afsluiten. Deze verzekering keert een overeengekomen bedrag uit over een bepaalde termijn. Indien jouw partner binnen de uitkeringstermijn ook komt te overlijden ontvangen de erfgenamen tot de afgesproken periode de betalingen.

Levensverzekeringen

Door een levensverzekering af te sluiten zorg je dat bij overlijden of op een afgesproken moment een bepaald bedrag wordt uitgekeerd. Van dit bedrag kan dan de uitvaart worden betaald, de hypotheek worden afgelost of dienen als extra inkomen. Lees hier meer over levensverzekeringen.

Wilt u meer informatie over Het nabestaandenpensioen? Neem contact op!

Direct contact