Samenwonen en trouwen

Wanneer u gaat samenwonen of trouwen verandert niet alleen uw relatie, maar ook uw financiële situatie. Samenwonen en trouwen heeft invloed op uw verzekeringen, pensioen en woning. Waar moet u op letten en wat moet er worden geregeld of aangepast?

Samen een huis kopen

Wanneer je samen eigenaar wordt van de woning ben je ook samen aansprakelijk voor de hypotheek. Hierdoor is het verstandig om bepaalde zaken vast te leggen in een samenlevingscontract of testament. Alleen samenwonen betekent dat zaken zoals de erfenis en het nabestaandepensioen niet zijn geregeld. Bij overlijden van de partner betekent dit dat de woning naar de familie zal gaan.

Samen wonen in jouw koophuis, geen hypotheek

Samenwonen in jouw koophuis

Wanneer je partner (ongehuwd) in jouw koophuis trekt, kunnen jullie in een samenlevingscontract vastleggen welke inbreng jij en jouw partner in het huis hebben. De hypotheek zal moeten worden aangepast om je partner mede-eigenaar te maken. Het overzetten van hypotheek brengt notariskosten en overdrachtsbelasting met zich. Wanneer je trouwt, word je automatisch mede-eigenaar van de woning, zonder dat de hypotheek hoeft te worden aangepast of overdrachtsbelasting verschuldigd is.

Als je alleen eigenaar van het huis wilt blijven kan je dit ook in een samenlevingscontract of huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden laten vastleggen. Hierin kan je aangeven dat jouw partner alleen bijdraagt aan de rentekosten, maar niet aan de aflossing van de hypotheek.

Samenwonen in een nieuw koophuis

Wanneer jullie in een nieuwe koopwoning willen samenwonen en de eigen woningen verkocht worden, is er een grote kans dat er sprake is van een overwaarde van op het huis of een restschuld. Maar wat voor invloed heeft dit op jullie financiële mogelijkheden?

Heb je de woning met winst verkocht? Dan zal je de overwaarde moeten gebruiken voor de financiering van de nieuwe woning wanneer je binnen 3 jaar na de verkoop van je vorige woning een nieuwe woning koopt. De bijleenregeling zorgt ervoor dat wanneer je de overwaarde niet gebruikt voor financiering van het huis, je niet maximaal gebruik kan maken van de hypotheekrenteaftrek. Je hebt geen recht op hypotheekrenteaftrek over het gedeelte van de hypotheek ter grootte van de overwaarde (de eigenwoningreserve).

Heb je de oude woning met verlies verkocht? Dan kan je deze restschuld mogelijk meefinancieren met de hypotheek voor de nieuwe woning. Ook kan je in aanmerking komen voor de overgangsregeling. Hierbij kan je het "oude" aflossingsvrije gedeelte van de hypotheek meenemen naar je nieuwe huis. 

Wilt u meer informatie over Hypotheek bij samenwonen en trouwen? Neem contact op!

Direct contact