Scheiden

Een scheiding heeft invloed op het pensioen, belastingen en verzekeringen. Ook moeten jullie beslissen wie in het huis blijft wonen en hoe de inboedel wordt verdeeld.

Gevolgen scheiding voor belasting en toeslagen

Gevolgen scheiding voor belasting en toeslagen

Een scheiding heeft vele financiĆ«le gevolgen, zo ook op jouw belastingen en toeslagen. Deze fiscale gevolgen ontstaan door een verandering van het zogenoemde "fiscaal partnerschap" en het verschil in inkomen. Door dit verschil in inkomen maak je misschien nu aanspraak op toeslagen waar je voor de scheiding geen recht op had. De belangrijkste gevolgen voor de belastingen en toeslagen worden hieronder besproken.

Belasting

Op het moment dat je niet meer in gezinsverband samenwoont met je partner ben je volgens de Belastingdienst geen fiscaal partner meer. Je kan ervoor kiezen samen met jouw ex-partner toch het hele jaar als fiscale partners te worden aangemerkt. Hierdoor kan je dat jaar nog profiteren van de fiscale voordelen. Na dit jaar ben je de voordelen zoals het verdelen van inkomsten en aftrekposten wel kwijt.

Belastingaangife

Belastingaangifte

Wanneer je alimentatie gaat ontvangen moet je goed opletten bij het invullen van de belastingaangifte. Het ontvangen van partneralimentatie wordt gezien als inkomen, je moet dan ook belasting over dit bedrag betalen. Kinderalimentatie wordt niet als inkomen gezien door de Belastingdienst. Daarom hoeft over dit bedrag geen belasting te worden betaald.

Ben je (net) gescheiden en ga je de belastingaangifte doen? De consumentenbond heeft de checklist (net)gescheiden en je belastingaangifte gemaakt die je hierbij kan helpen.

Toeslagen

De financiĆ«le gevolgen van een scheiding kunnen zorgen voor een daling van inkomsten. Hierdoor kom je nu misschien wel in aanmerking voor toeslagen of tegemoetkomingen. Veel van deze toeslagen zijn namelijk inkomensafhankelijk.  

De belangrijkste inkomensafhankelijke toeslagen:

  • De bijstandsuitkering kan je aanvragen als je niet in je eigen levensonderhoud kan voorzien. Let op: wanneer je veel geld hebt ontvangen met de verkoop de woning of de verdeling van het vermogen heb je geen recht meer op een bijstandsuitkering.
  • Zorgtoeslag kan je aanvragen als jouw inkomen na de scheiding onder een bepaald bedrag blijft.
  • Huurtoeslag kan je aanvragen indien je in een huurhuis woont en jouw inkomen onder een bepaald bedrag blijft.
  • Het kindgebonden budget hangt naast het inkomen ook af van hoeveel kinderen je hebt en je vermogen. Alleen de ontvanger van de kinderbijslag kan het kindgebonden budget aanvragen.
  • De toeslag 'Tegemoetkoming ouders' wordt verstrekt om in de schoolkosten tegemoet te komen. De ouder bij wie het kind staat ingeschreven ontvangt dit bedrag. Zorgkorting kan je als alimentatieplichtige ouder met omgangsregeling aanvragen. Of je in aanmerking komt en de hoogte hiervan is afhankelijk van jouw draagkracht en jouw behoefte.

Wilt u meer informatie over Scheiden - Gevolgen voor uw belasting en toeslagen? Neem contact op!

Direct contact