Scheiden

Een scheiding heeft invloed op het pensioen, belastingen en verzekeringen. Ook moeten jullie beslissen wie in het huis blijft wonen en hoe de inboedel wordt verdeeld.

Gevolgen scheiding voor uw pensioen

Een echtscheiding heeft ook gevolgen voor het pensioen. Wettelijk heeft je ex-partner recht op een deel van jouw pensioen. Twee soorten pensioen die worden verdeeld zijn: het ouderdomspensioen en het partnerpensioen.

Ouderdomspensioen

Ouderdomspensioen

De ex-partner heeft recht op de helft van het door jouw tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen. Het is belangrijk om de scheiding op tijd aan te geven bij de pensioenuitvoerder. Als je dit binnen twee jaar meldt zal de pensioenuitvoerder het pensioendeel waar jouw ex-partner recht op heeft rechtstreeks uitbetalen. Twee jaar na de scheiding vervalt het recht hierop en zal je de betalingen zelf moeten regelen.

Partnerpensioen

De ex-partner heeft recht op partnerpensioen als je een pensioen op opbouwbasis hebt. Indien je pensioen op risicobasis hebt dan vervalt het recht op partnerpensioen wanneer je gaat scheiden. In elke pensioenregeling staat beschreven hoe dit voor jou is geregeld bij een echtscheiding.

De wet bepaalt dat bij een scheiding al het partnerpensioen, wat je tot de scheiding hebt opgebouwd, naar de ex-partner gaat. Dat gedeelte van het  pensioen wordt dan hernoemd tot bijzonder partnerpensioen. Als je hertrouwd heeft je nieuwe partner alleen recht op het opgebouwde partnerpensioen na de scheiding met jouw ex-partner.

Conversie van het pensioen

Conversie van het pensioen

Er kan van de hierboven omschreven wettelijke regeling worden afgeweken.  Zo kan het opgebouwde ouderdomspensioen worden omgezet naar een zelfstandig ouderdomspensioen voor de ex-partner. Het voordeel van conversie is dat je op pensioengebied niet meer afhankelijk bent van het in leven zijn van jouw ex-partner die het pensioen heeft opgebouwd. Een nadeel is dat wanneer een van jullie komt te overlijden de ex-partner die niet meer het volle ouderdomspensioen terug krijgt.

Wilt u meer informatie over Scheiden - Gevolgen voor uw pensioen? Neem contact op!

Direct contact