Scheiden

Een scheiding heeft invloed op het pensioen, belastingen en verzekeringen. Ook moeten jullie beslissen wie in het huis blijft wonen en hoe de inboedel wordt verdeeld.

Gevolgen scheiding voor uw verzekeringen

De verzekeringen die je met jouw ex-partner hebt afgesloten zullen moeten worden aangepast.  Verzekeringen zoals levensverzekeringen kunnen waarde vertegenwoordigen, deze verzekeringen moeten tijdens een scheiding dan ook verdeeld worden. Andere verzekeringen moeten weer gewijzigd worden omdat je het verzekerde product niet meer hebt of oververzekerd bent.

Levensverzekeringen

Levensverzekeringen

Levensverzekeringen zoals een kapitaalverzekering voor de hypotheek of een lijfrenteverzekering voor het pensioen vertegenwoordigen een waarde. Ook deze verzekeringen moeten worden verdeeld. Je kan de verzekering in twee├źn delen, je ex-partner uitkopen of bij meerdere verzekeringen een verdeling maken naar waarde. Voor levensverzekeringen gelden vaak fiscale regels waardoor je niet zomaar wijzigingen kan doorvoeren.

Schadeverzekeringen

Schadeverzekeringen zoals de auto-, opstal- en inboedelverzekeringen zijn makkelijker aan te passen. Wel moet je letten op:

  • De hoogte van het verzekerde bedrag. Je zal waarschijnlijk na jouw scheiding minder spullen bezitten waardoor jouw inboedelverzekering te hoog kan zijn.
  • Verzekeringen voor jouw gezin. Als jullie kinderen voornamelijk bij de ex-partner wonen kan je de aansprakelijkheidsverzekering en overige verzekeringen voor hen opzeggen. Je hebt alleen nog verzekeringen voor jezelf nodig. No-claim bij een autoverzekering. Wanneer je zonder schade rijdt krijg je over deze schadevrije jaren korting op jouw verzekering. Als deze verzekering op naam van je ex-partner stond kan je niet zomaar deze korting overnemen. 
Zorgverzekering

Zorgverzekering

Sta je samen met jouw ex-partner op een zorgpolis. Geef dan de scheiding door aan de zorgverzekering. De kinderen blijven meeverzekerd op de polis van de ouder bij wie ze blijven wonen.

Wilt u meer informatie over Scheiden - Gevolgen voor uw verzekeringen? Neem contact op!

Direct contact