Scheiden

Een scheiding heeft invloed op het pensioen, belastingen en verzekeringen. Ook moeten jullie beslissen wie in het huis blijft wonen en hoe de inboedel wordt verdeeld.

Verdeling van bezittingen en schulden

Wanneer jullie gaan scheiden moeten ook de bezittingen en schulden worden verdeeld. Bij deze verdeling zal worden gekeken naar de gemaakte afspraken toen jullie trouwde. Wanneer jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd zal alles gelijk worden verdeeld. Bij huwelijksvoorwaarden zal de verdeling plaats vinden naar deze afspraken.

Bij de verdeling van bezittingen zal worden gekeken naar het huis, inboedel, bankrekeningen en beleggingen. Ook pensioenen en de kapitaal- en lijfrenteverzekeringen worden verdeeld. Naast bezittingen worden schulden zoals de hypotheekschuld en persoonlijke leningen verdeeld.

Stappenplan inboedel verdelen

Stappenplan inboedel verdelen

Met dit stappenplan kunnen jullie gestructureerd de inboedel verdelen:

  • Stap 1: maak een lijst van de inboedel
  • Stap 2: bepaal wat ieder wil hebben
  • Stap 3: bepaal de waarde
  • Stap 4: verdeling van de inboedel

Verknochte goederen zijn persoonlijke goederen en geen gemeenschappelijk bezit. Daarom worden deze goederen ook niet verdeeld. Voorbeelden van verknochte goederen zijn sieraden of kleding. Een schenking of erfenis is niet automatisch gemeenschappelijk bezit.

Wilt u meer informatie over Verdeling van bezittingen en schulden? Neem contact op!

Direct contact