Hypotheek in 2018, wat zijn de wijzigen?

29 Sep 2017

Maximale hypotheek

De meeste hypotheken worden verstrekt door banken, maar we zien ook steeds meer verzekeraars en pensioenfondsen op deze markt toetreden. Dit is goed voor de rentetarieven, want hoe meer aanbieders hoe meer concurrentie en de noodzaak om de rente laag te houden. In 2017 kan je nog een hypotheek afsluiten tot maximaal 101% van de marktwaarde van de woning (die wordt vastgesteld door een taxateur). In 2018 wordt dit bedrag verlaagt naar 100% van de marktwaarde van de nieuwe woning. Dit betekent dat alle aanvullende kosten, zoals de overdrachtsbelasting en verbouwingskosten, uit je eigen spaargeld betaald moeten worden. Alleen als je energiebesparende maatregelen toepast, zoals dakisolatie, warmtepomp en energiezuinige kozijnen kan je meer lenen.

Hogere hypotheek voor tweeverdieners

Ga je een huis kopen met zijn tweeën en hebben jullie een leuke baan? Dan is er goed nieuws! Tweeverdieners kunnen vanaf 2018 juist meer lenen. Voor de berekening van de hypotheek wordt namelijk op een ruimere manier rekening gehouden met het tweede inkomen. Jullie beide inkomens worden niet bij elkaar opgeteld, het laagste inkomen telt namelijk slechts gedeeltelijk mee. Nu wordt dit inkomen voor 60% meegenomen, in 2018 wordt dit verhoogd tot 70%.

Starters

Als je voor het eerst een huis gaat kopen, wordt je een ‘starter’ op de woningmarkt genoemd. Ondanks de verhoogde leencapaciteit voor tweeverdieners, wordt het voor starters moeilijker om met hun maximale hypotheek een woning te kopen. Zij hebben vaak niet voldoende spaargeld om de extra kosten zoals de notaris, taxateur, bouwkundig rapport en hypotheekadviseur te betalen. Vanwege het tekort aan huurwoningen in het middensegment is huren dan vaak ook geen optie. Ben je van plan een huis te gaan kopen in 2018? Ga dan alvast sparen voor de aanvullende kosten. Dit is gemiddeld 4% van de waarde van de nieuwe woning. Ook je ouders, schoonouders of grootouders kunnen hier eventueel een handje helpen met de (verruimde) schenkvrijstelling.

Voor een informerend gesprek, nodigen we je graag uit op kantoor. Bel of mail ons van tevoren wel even voor een afspraak (T:078 673 7650 / chantal@demanadvies.nl) zodat we voldoende tijd hebben om je hierover te informeren.

 Dit is een artikel van finfin.nl

Hypotheek in 2018, wat zijn de wijzigen?
Terug naar overzicht