Eigen huis

Heb je al een bestaande woning of ga je binnenkort een nieuwe woning kopen? Bij een eigen woning komen veel dingen kijken. Lees in dit thema meer over een nieuwe woning, een bestaande woning en de fiscaliteit omtrent de eigen woning.

Financieren van een koopwoning

Een koopwoning kan op verschillende manieren worden gefinancierd. De 4 belangrijkste financieringsmogelijkheden zullen hier worden besproken: eigen vermogen, schenking, hypotheek van de bank en van derden. Ook een combinatie van deze financieringsmogelijkheden is mogelijk.

Eigen vermogen

Eigen vermogen

Wanneer je eigen vermogen hebt opgebouwd kan je ervoor kiezen om een deel van dit geld te gebruiken voor de aankoop van je woning. Er zijn zowel voor- als nadelen bij het gebruik van het eigen vermogen om jouw koopwoning te financieren. Hoe dit in jouw persoonlijke situatie uitpakt, ligt aan de hoogte van de hypotheek en de hypotheekrente, het belastbaar inkomen, de spaarrente en fiscale voor- en nadelen.

Voordelen eigen vermogen:

  • De hypotheekschuld is lager, je betaalt dus ook minder rente. Ook het risico op restschuld bij verkoop van de woning is kleiner.
  • Je betaalt vermogensbelasting over spaargeld boven een bedrag van € 30.360,- / € 60.720 voor fiscaal partners (2019). Als je het geld boven deze grens gebruikt om je woning te financieren hoef je geen vermogensbelasting over dit bedrag te betalen.

Nadelen eigen vermogen:

  • Wanneer je jouw woning verkoopt heb je een hogere overwaarde, dit kan fiscale gevolgen hebben bij de aankoop van een volgende woning.
  • Het eigen vermogen wat je in het huis hebt gestoken zit vast en komt pas weer beschikbaar bij verkoop van de woning.

Hypotheek via bank of verzekeraar

De meest voorkomende vorm om een huis te financieren is de hypotheek via de bank. Je leent het geld bij de bank of verzekeraar waarbij de woning als onderpand dient. Heb je vóór 31 december 2012 nog niet eerder een hypotheek afgesloten, dan zijn er twee hypotheekvormen waaruit je kan kiezen: een lineaire of annuïteitenhypotheek. Heb je wel eerder een hypotheek afgesloten dan zijn er meerder hypotheekvormen waaruit je kan kiezen. Meer informatie hierover kan je bij hypotheekvormen vinden.

Faq - Financieren van een koopwoning

Schenking

Ouders kunnen eenmalig tot € 102.100,00 (2019) belastingvrij schenken voor de eigen woning van hun kind die tussen de 18 en 40 jaar is. Dit bedrag mag dan ook alleen worden gebruikt voor het kopen van de woning, aflossen van een woningschuld (restschuld), onderhouden van de woning of het afkopen van de erfpachtcanon. De eenmalige vrijstelling geldt per schenker en niet per ontvanger. Dit geldt alleen niet voor gescheiden ouders, hun schenking is gebaseerd op het ouderschap.

Let op: ook al is het ontvangen bedrag belastingvrij, je moet toch aangifte doen voor de schenkbelasting. Je ontvangt dan een nul-aanslag. Ook is het verstandig de schenking vast te leggen, om problemen te voorkomen bij het beëindigen van de relatie.

Wilt u meer informatie over Nieuwe woning? Neem contact op!

Direct contact