Op reis

Je gaat op vakantie maar waar moet je aan denken voordat je vertrekt. Wat dekt de reis- en annuleringsverzekering nou precies? Wat zijn de voorwaarden?

Reisverzekering

Tijdens de vakantie kan je te maken krijgen met ziekte, ongelukken, diefstal, autopech of andere ongemakken. Een reisverzekering dekt deze risico’s op vakantie. Je kan kiezen voor een kortlopende reisverzekering per reis of een doorlopende reisverzekering. Wij hebben de voordelen per verzekering voor je op een rij gezet en waar je op moet letten bij deze verzekeringen.

Kort- of doorlopende reisverzekering

Kort- of doorlopende reisverzekering

De kortlopende reisverzekering sluit je af per reis. Als je niet vaak op reis gaat of een verzekering bij bepaalde reizen niet nodig vindt, is de kortlopende reisverzekering voordeliger voor je. De doorlopende reisverzekering loopt het hele jaar door en dekt daardoor alle reizen zoals jouw vakanties en weekendjes weg. Deze vorm is vaak voordeliger als je als gezin twee weken, als stel drie weken en als alleenstaande drie tot vier weken op vakantie gaat. De kortlopende reisverzekering heeft dezelfde dekking als de doorlopende reisverzekering.

Dekking van de reisverzekering

De meest voorkomende onderdelen die je kan verzekeren als onderdeel van de reisverzekering zijn:

Buitengewone of onvoorziene kosten

Onder buitengewone kosten vallen diverse kosten zoals:

  • De kosten bij opsporings- of reddingsacties. Hoewel dit soort voorvallen weinig voorkomen, kunnen de kosten hoog oplopen wanneer dit wel gebeurt.
  • Het vervoer naar huis bij een ongeval, ziekte of overlijden van de verzekerde.
  • Het vervoer naar huis wanneer de verzekerde wordt teruggeroepen vanwege materiele schade aan de woning (vaak ook bij een eigen bedrijf) door bijvoorbeeld brand.
  • Het vervoer naar huis wanneer de verzekerde wordt teruggeroepen vanwege het overlijden van de partner, kind of een naast familielid.
  • Kosten bij het verlies van een paspoort.


Bagagedekking

Onder bagagedekking valt de schade door diefstal of vermissing van je bagage. Voor de bagagedekking gelden wel enkele voorwaarden en beperkingen zoals de hoogte van de vergoeding en het kunnen aantonen van de meegebrachte bagage. Doe altijd aangifte van diefstal op het politiebureau, het bewijs van aangifte dient als bewijs voor de verzekeraar.

Medische kosten

Via de basis zorgverzekering ben je ook in het buitenland verzekerd. Hierbij zijn de Nederlandse tarieven en voorwaarden leidend. De dekking van medische kosten zorgt ervoor dat de duurdere kosten in het buitenland ook worden vergoed. Deze hogere kosten kunnen ontstaan omdat in sommige landen de kosten van de gezondheidszorg flink hoger liggen. In andere landen worden toeristen nog wel eens naar privéklinieken gebracht. 


Ongevallendekking

De ongevallendekking is vaak een extra aanvullende dekking en keert een verzekerd bedrag uit bij overlijden of blijvende invaliditeit door een ongeval tijdens je reis. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden dekt de ongevallendekking niet de kosten voor hulpverlening en medische kosten. Deze kosten worden gedekt door de onderdelen buitengewone of onvoorziene kosten en medische kosten.

Dekking - autopechhulp


Autopechhulp

De autopechhulp biedt dekking voor de kosten na een ongeval of bij pech onderweg. Onder andere de reparatie langs de weg, sleepkosten en het terugsturen van het voertuig naar huis  worden vergoed. Per verzekeraar kan dit wel verschillen. De reparatiekosten bij de garage zijn nooit gedekt.

Vervangend vervoer en verblijf

In de meeste gevallen is de dekking vervangend vervoer en verblijf optioneel af te sluiten bij de reisverzekering. Onder andere de kosten voor vervangend vervoer of verblijf wanneer de auto of caravan stuk gaat worden gedekt. Een voorwaarde is vaak dat je eigen voertuig na twee dagen nog niet is gerepareerd. Bij vervangend verblijf worden de kosten gelijk gedekt met een gemaximeerde dekking. Ook als je langer op locatie moet blijven vanwege de reparatie, ben je hiervoor verzekerd.

Wintersport dekking

Om tijdens je wintersportvakantie goed verzekerd te zijn moet je meestal de wintersport als apart onderdeel meeverzekeren. Een reisverzekering is normaal gesproken ook geldig tijdens het sporten. Let op, er is een uitzondering op deze dekking voor gevaarlijke sporten waar skiën en snowboarden onder vallen, schaatsen en langlaufen vallen vaak wel onder de standaard reisverzekering.

Zo wordt medische zorg bij ongelukken (met uitzondering van de dekking van de basis zorgverzekering), diefstal van je wintersportuitrusting en de kosten van vervoer naar het ziekenhuis (met bijvoorbeeld een banaan of helikopter) op de piste alleen vergoed bij wintersportdekking. Verder dekt de verzekering vaak ook de kosten van de huur van materiaal, lessen en de skipas wanneer je hier geen gebruik van kan maken vanwege een ongeval of ziekte.

Let op: wanneer je deelneemt aan wedstrijden of buiten de piste gaat skiën of snowboarden zonder begeleiding van een ervaren gids ben je niet verzekerd. 

Wilt u meer informatie over Reisverzekering? Neem contact op!

Direct contact