Op reis

Je gaat op vakantie maar waar moet je aan denken voordat je vertrekt. Wat dekt de reis- en annuleringsverzekering nou precies? Wat zijn de voorwaarden?

Voorkom een dubbele verzekering

Als je op vakantie gaat en goed verzekerd wilt zijn hoef je vaak niet alle opties van de reisverzekering te nemen. Een reisverzekering kan namelijk overlappen met jouw huidige verzekeringen. Door dit te voorkomen blijf je goed gedekt en bespaar je geld.

Geen volledige dekking


Geen volledige dekking

In het geval dat je dubbel verzekerd bent, schade oploopt tijdens de vakantie en niet volledig gedekt bent door één enkele verzekeraar, moet je beroep doen op beide verzekeraars. Door de overlap in dekking kan het soms lastig zijn om uit te zoeken welke verzekeraar wat betaalt. Hierdoor kan het afhandelen van de schade langer duren.


Volledige dekking

De schade kan ook door beide verzekeraars volledig zijn gedekt. Dit wordt samenloop genoemd en je mag dan zelf kiezen welke verzekeraar de schade afhandelt. De verzekeraar bij wie je de schade het eerste meldt, is automatisch het aanspreekpunt en handelt jouw claim af. Je bent wel verplicht om aan de verzekeraar door te geven dat je ook bij een andere verzekering voor deze schade bent verzekerd. Zo kunnen zij de schade verrekenen. Je kan niet bij beide verzekeraars het schadebedrag verhalen.

In de voorwaarden van een verzekeraar kan een na-u-clausule zijn opgenomen.  Dit betekent dat bij een samenloop deze verzekeraar de schade niet uit hoeft te keren. Je hebt dan geen keuze tussen verzekeraars.

Meest voorkomende situaties dubbel verzekerd

Bij de reisverzekering zijn er enkele veel voorkomende situaties waarbij je dubbel verzekerd kan zijn. Door de voorwaarden van jouw huidige verzekeringen te vergelijken met de reisverzekering kan je ervoor zorgen dat je niet dubbel verzekerd bent. Hieronder hebben we de meest voorkomende dubbele dekkingen omschreven:

Medische kosten

Het is niet altijd nodig om een dekking voor medische kosten bij je reisverzekering af te sluiten wanneer je op vakantie gaat binnen Europa. Je bent tegen Nederlandse tarieven en voorwaarden door je basisverzekering gedekt en ook je aanvullende zorgverzekering dekt vaak een deel van de kosten.

De dekking voor medische kosten bij een reisverzekering is handig wanneer de eventuele maximumvergoeding niet voor je voldoet. Zo kunnen de kosten in het buitenland hoog oplopen doordat je naar een privékliniek wordt gebracht of de prijzen van de gezondheidszorg in het betreffende land hoger liggen dan in Nederland. 

Ongevallen dekking

Heb je zelf een ongevallenverzekering, dan is een aparte ongevallendekking bij de reisverzekering niet nodig. Let er wel op dat de dekking van jouw verzekering vaak vervalt wanneer je bepaalde gevaarlijke sporten beoefent.

Letselschade veroorzaakt door een ongeval met de auto is verzekerd via de WA-autoverzekering. Letselschade van jezelf en de inzittende is in dit geval gedekt.

Pechhulp

Je kan op verschillende manieren verzekerd zijn voor pech onderweg. Zo bieden autodealers vaak mobiliteitsgarantie binnen Europa aan voor auto’s jonger dan drie jaar. Bij een allrisk autoverzekering kan ook een buitenlanddekking zijn opgenomen.

Ook kan je tegen pechhulp zijn gedekt via je lidmaatschap bij een pechhulpdienst zoals de ANWB. Dit lidmaatschap kan vaak worden uitgebreid met dekking in Europa.

Rechtsreisbijstand

Heb je een zelf een rechtsbijstandverzekering, dan is een aparte rechtsreisbijstand niet nodig. Rechtsbijstand wordt vaak vergoed via je bestaande verzekering. Ook kan rechtsbijstand bij pech onderweg onder jouw autoverzekering vallen.

Wilt u meer informatie over Voorkom dubbele verzekeringen? Neem contact op!

Direct contact