Samenwonen en trouwen

Wanneer u gaat samenwonen of trouwen verandert niet alleen uw relatie, maar ook uw financiële situatie. Samenwonen en trouwen heeft invloed op uw verzekeringen, pensioen en woning. Waar moet u op letten en wat moet er worden geregeld of aangepast?

Huwelijk

Voor het huwelijk zijn veel zaken zoals belastingen, de erfenis en pensioenen wettelijk geregeld. Wanneer je in gemeenschap van goederen trouwt treden deze regels en wetten automatisch in werking. Door gebruik te maken van huwelijkse voorwaarden kan je afwijken van de algemene regels. Je legt afspraken over de eigendomsverhoudingen dan vast in een notariële akte. 

Voor het huwelijk zijn veel zaken zoals belastingen, erfenis en pensioen wettelijk geregeld. Wanneer je in gemeenschap van goederen trouwt treden deze regels en wetten automatisch in werking. Door gebruik te maken van huwelijkse voorwaarden kan je afwijken van de algemene regels. Je legt afspraken over de eigendomsverhoudingen dan vast in een notariële akte. 

Geregistreerd partnerschap

Geregistreerd partnerschap

De wet biedt twee personen de mogelijkheid hun relatie te laten registreren bij de burgerlijke stand. Bij een ‘geregistreerd partnerschap’ treden dezelfde wettelijke regels in als bij het huwelijk. Van deze voorwaarden kan je ook afwijken door bij de notaris partnerschapsvoorwaarden op te laten stellen.

Samenwonen met contract

Wanneer je gaat samenwonen wordt je relatie niet wettelijk geregistreerd en worden veel afspraken zoals de erfenis en pensioenen niet geregeld. Bij een samenlevingscontract maak je afspraken over de erfenis of wanneer je uit elkaar gaat. Wanneer er een samenlevingscontract is opgesteld erkennen de meeste pensioenfondsen jouw partner als "partner" voor het nabestaandepensioen. Dit betekent dat bij jouw overlijden je partner een gedeeltelijke uitkering van jouw opgebouwde ouderdomspensioen ontvangt.

Samenwonen zonder contract

Samenwonen zonder contract

Samenwonen zonder samenlevingscontract gebeurt vaak en kan jarenlang goed gaan. Zaken zoals de erfenis en pensioenen worden niet geregeld. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan wanneer de relatie wordt verbroken of eindigt door het overlijden van jouw partner. Vanwege het ontbreken van een contract is er niks geregeld op het gebied van financiën en ontvangt jouw partner geen erfenis of nabestaandepensioen.

Wilt u meer informatie over Samenlevingsvormen, pensioen en erfenis? Neem contact op!

Direct contact