Schade

Er zijn vele soorten schade en schadeverzekeringen. Maar welke schadeverzekering dekt de verschillende soorten schade aan jouw huis, inboedel of auto?

Inboedelverzekering

De inboedelverzekering dekt de schade aan alle spullen die in en om het huis staan. Spullen die je kan oppakken en meenemen vallen onder de inboedel.  Voorbeelden van inboedel zijn meubels, elektronische apparatuur en sieraden. De inboedelverzekering dekt de schade bij:

 • Brandschade
 • Schade door schroeien en smelten
 • Waterschade
 • Schade door een ontploffing
 • Storm (minimaal windkracht 7) / blikseminslag
 • Inbraak en diefstal

Let op: de schade wordt niet vergoed als er sprake is van opzet, eigen schuld of achterstallig onderhoud.

Opstalverzekering

Opstalverzekering

De opstalverzekering dekt de schade aan jouw huis en alle spullen die hieraan vastzitten. Voorbeelden van spullen die aan het huis vastzitten zijn de badkamer, het toilet en de leidingen. Als je een huis gaat kopen stellen hypotheekverstrekkers deze verzekering verplicht, want zo verzeker je het onderpand van de hypotheek.

Kostbaarhedenverzekering

De kostbaarhedenverzekering dekt de schade aan waardevolle voorwerpen of verzamelingen. De verzekering is bedoeld voor verzamelingen, kunst, sieraden of dure apparatuur. De premie is een percentage van het verzekerde bedrag. Het percentage is afhankelijk van de verzekerde voorwerpen, het dekkingsgebied en de mate van beveiliging (bij bijvoorbeeld antiek en kunst).

Let op: de schade wordt alleen gedekt als de schade door iets van buitenaf is veroorzaakt.

Reisverzekering

Reisverzekering

De reisverzekering dekt verschillende onderdelen wanneer je op reis bent. Je kan een doorlopende reisverzekering nemen of een aparte reisverzekering per reis. Lees hier meer over de voorwaarden van de reisverzekering.

Soorten Schadeverzekeringen

Er zijn vele soorten verzekeringen om kosten bij schade te voorkomen. Maar welke verzekering dekt welke schade en wat heb je nodig? In dit thema zullen daarom de belangrijkste particuliere schadeverzekeringen worden toegelicht.

Ongevallenverzekering

Ongevallenverzekering

De ongevallenverzekering dekt de financiële gevolgen wanneer je door een ongeval invalide wordt of overlijdt. De meeste verzekeringen bevatten in elk geval de rubrieken overlijden en invaliditeit. Per rubriek wordt het verzekerde bedrag vastgesteld en verschilt de uiteindelijke uitkering.

Annuleringsverzekering

De annuleringsverzekering dekt de reissom als de reis niet door kan gaan of wanneer je vroegtijdig naar huis moet. Je krijgt dan de reissom gedeeltelijk of in zijn geheel retour. De annuleringsverzekering dekt de annulering van de vakantie bij de volgende redenen:

 • Overlijden of ernstige ziekte van de verzekerde of naaste familie
 • Ontslag bij een vast contract
 • Zwangerschap
 • Ernstige schade thuis
 • Je buiten jouw schuld om niet ingeënt kon worden of geen visum kon krijgen

Per annuleringsverzekering kunnen onderdelen en dekking verschillen. Bij annuleringsverzekeringen kan je kiezen voor een kortlopende of doorlopende variant. Bij een doorlopende annuleringsverzekering ben je het hele jaar gedekt, deze optie is voordeliger wanneer je veel reist. De kortlopende annuleringsverzekering is bedoeld om voor elke vakantie apart af te sluiten. 

Pleziervaartuigverzekering

Pleziervaartuigverzekering

Om een (zeil)boot, jacht of jetski te verzekeren kan je een pleziervaartuigverzekering afsluiten. Wanneer je het water op gaat is het verplicht om WA verzekerd te zijn. Dit kan uiteraard worden aangevuld met dekking voor brand, diefstal of volledig casco (allrisk). Ook kan je jouw pleziervaartuigverzekering uitbreiden waardoor ook de boottrailer of rechtsbijstand is meeverzekerd.

Aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering dekt de aansprakelijkheid voor schade aan personen en aan voorwerpen. Ook schade die je niet direct zelf hebt veroorzaakt maar waar je wettelijk wel voor aansprakelijk bent (risicoaansprakelijkheid), wordt gedekt. Ook de daaruit voortvloeiende schade (de gevolgschade) wordt gedekt. De aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, toch heeft meer dan 95% van de Nederlanders deze verzekering omdat je zo jezelf en de benadeelde van de schade beschermt tegen mogelijke hoge kosten van de schade.

Rechtsbijstandverzekering

Rechtsbijstandverzekering

De rechtsbijstandverzekering dekt de kosten van juridische bijstand bij een conflict of in de vorm van advies. Hierdoor ben je al gauw goedkoper uit tijdens een conflict dan wanneer je een advocaat inschakelt. Rechtsbijstandverzekeringen verschillen vooral op de hoogte van de premie, het eigen risico, de hoogte van het minimale schadebedrag en de opbouw van de polis (bij welke geschillen wil  je verzekerd zijn). Op de uitvoering van de juridische hulpverlening is vaak geen onderscheid omdat verzekeraars de hulpverlening zelf uitbesteden aan aparte stichtingen. Als je beroep doet op de rechtsbijstandverzekering word je eerst geholpen door een medewerker van de verzekeringsmaatschappij. Indien de zaak voor de rechter komt, wordt vaak een advocaat of andere specialist ingehuurd. Let op: vaak wordt een maximumbedrag gehanteerd.

Autoverzekering

De autoverzekering is er in drie verschillende soorten dekking. De WA-verzekering, de beperkt cascodekking en de volledig cascodekking. Lees hier meer over de voorwaarden van de autoverzekeringen.

De WA-verzekering, de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is verplicht voor elke auto-eigenaar. Bij deze vorm ben je alleen verzekerd voor de schade die je bij een ander veroorzaakt.

De beperkt cascodekking (WA+), dekt niet alleen de schade die je bij een ander veroorzaakt maar ook schade veroorzaakt door brand, storm, diefstal en een botsing met een dier.

De volledig cascodekking (de allrisk verzekering) is de meest uitgebreide vorm van een autoverzekering en dekt de meeste schade. Naast de schade die de WA-verzekering en de WA+ verzekering dekken wordt ook schade die je zelf aan de auto hebt toegebracht gedekt.

Je bouwt schadevrije jaren op voor ieder jaar dat je geen schade rijdt zolang jouw verzekering loopt. Per schadevrij jaar klim je op de bonus/malus ladder wat resulteert in een hogere no-claim korting. Als je een schade claimt die jouw schuld is, val je terug op de bonus/malus ladder. De gemiddelde terugval verschilt per verzekeraar maar bedraagt vaak 4-6 schadevrije jaren. Bij een daling op de ladder daalt ook de no-claim korting.

De meest voorkomende onderdelen die gedekt worden zijn:

 • Buitengewone of onvoorziene kosten
 • Bagagedekking
 • Medische kosten
 • Ongevallen
 • Autopechhulp
 • Vervangend vervoer en verblijf
 • Wintersport dekking Per reisverzekering kunnen onderdelen en dekking verschillen. Ook kan een reisverzekering overlappen met jouw huidige verzekeringen. Laat je daarom informeren welk onderdeel u nodig heeft.

De opstalverzekering dekt de schade wanneer jouw huis wordt getroffen door:

 • Brand- en blusschade
 • Rook- en roetschade
 • Wateroverlast
 • Schade door een ontploffing
 • Storm / blikseminslag
 • Neerslag en vorst
 • Inbraak en diefstal

Let op: de schade wordt alleen vergoed bij een ‘onzeker voorval’. Dit betekent dat de schade niet is ontstaan door jarenlang achterstallig onderhoud.

Wilt u meer informatie over Soorten Schadeverzekeringen? Neem contact op!

Direct contact