Scheiden

Een scheiding heeft invloed op het pensioen, belastingen en verzekeringen. Ook moeten jullie beslissen wie in het huis blijft wonen en hoe de inboedel wordt verdeeld.

Alimentatie

Alimentatie is een bijdrage aan je ex-partner of kind na een scheiding om diegene in levensonderhoud te voorzien. Je hebt een onderhoudsplicht wanneer je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had met je ex-partner, of als ouder voor je kind(eren). Samen met een advocaat of notaris kan je afspraken maken met jouw ex-partner over de alimentatie. Lukt dit niet dan stelt de rechter een alimentatieregeling vast.

Partneralimentatie

Partneralimentatie

Als je officieel uit elkaar gaat en jouw ex-partner niet genoeg inkomsten heeft zal je meestal alimentatie moeten betalen. Je kan ook afspreken geen partneralimentatie te betalen. Echter, wanneer jij of jouw ex-partner later toch niet genoeg geld hebben om van te leven kan de afspraak worden herzien. Je kan ook nieuwe afspraken maken wanneer de afgesproken alimentatieregeling niet meer redelijk is vanwege een veranderde situatie.

Kinderalimentatie

Om samen de kosten van de kinderen te betalen wordt meestal kinderalimentatie aan de verzorgende ouder betaalt. Afspraken over kinderalimentatie worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Naast de alimentatie wordt hier ook de verdeling van de zorg en andere zaken vastgelegd.

Let op: je hebt ook een onderhoudsplicht als je geen ouder bent, maar wel samen gezag hebt over het kind van je ex-partner. Als stiefouder heb je enkel onderhoudsplicht voor het kind wanneer je getrouwd was (of een geregistreerd partnerschap had) met de ouder van dat kind. Als je geen gezag hebt, vervalt deze plicht.

Hoogte van de alimentatie

Hoogte van de alimentatie

De hoogte van de alimentatie hangt af van de inkomsten en uitgaven van jou en jouw ex-partner. Het bedrag wordt door een rechter bepaald. Hierbij wordt gekeken naar de behoefte van de ontvanger van de alimentatie en de draagkracht van degene die de alimentatie moet gaan betalen. De alimentatie die wordt betaald en ontvangen is een brutobedrag. Ook wordt dit bedrag elk jaar  ge├»ndexeerd door de Minister van Veiligheid en Justitie.

Duur van de alimentatie

Je kan de duur van de partneralimentatie afstemmen met jouw ex-partner. Indien dit niet lukt bepaalt de rechter dit. In de wet is bepaald dat de partneralimentatie maximaal 12 jaar duurt. Wanneer je korter dan 5 jaar bent getrouwd duurt de alimentatie net zo langs als de duur van het huwelijk. Je kan altijd afspreken de periode te verlengen.

De kinderalimentatie is verplicht totdat jullie kind 21 jaar wordt. Naar aanleiding van de situatie kan je met je kind afspreken de alimentatie te verlengen of te verkorten. Het bedrag wordt totdat het kind meerderjarig is aan de verzorgende ouder betaald. Daarna krijgt het meerderjarige kind de alimentatie zelf.

Wilt u meer informatie over Alimentatie? Neem contact op!

Direct contact