Zorgverzekering

Een zorgverzekering is verplicht in Nederland. Hierdoor ben je verzekerd voor de kosten van de medische zorg, zoals het ziekenhuis, de huisarts en de apotheek.

De aanvullende verzekering

Afhankelijk van jouw zorgbehoefte kan je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Met de aanvullende verzekering kan je de dekking van jouw basispakket op specifieke onderdelen uitbreiden.

Soorten aanvullende verzekering


Soorten aanvullende verzekering

Er zijn veel verschillende soorten aanvullende zorgverzekeringen. Je kan zo je zorgverzekering aanpassen aan de wensen die bij jouw gezondheid, leeftijd en gezinssamenstelling passen.  Elke zorgverzekeraar heeft zijn eigen aanvullende verzekeringen met eigen voorwaarden.

De meesten pakketten bieden aanvullende dekking op:

  • De tandarts
  • Orthodontie
  • Fysiotherapie
  • Brillen, lenzen en gehoortoestellen
  • Anticonceptie
  • Kraamzorg
  • Alternatieve geneeswijzen en homeopathie
  • Spoedzorg in het buitenland

De aanvullende verzekering dekt vaak niet alle zorgkosten maar breidt de dekking uit. De zorgverzekeraar geeft vaak aan hoeveel behandelingen of welk bedrag je vergoedt krijgt. Als je meer behandelingen nodig hebt komen de extra kosten alsnog voor je eigen rekening.

Medische acceptatie

De basisverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht waardoor iedereen moet worden geaccepteerd als klant. Het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht, hierdoor mogen zorgverzekeraars een acceptatieprocedure hanteren. Tijdens deze medische acceptatie wordt je gezondheid gecheckt door een arts of via een vragenformulier. Vaak wordt medische acceptatie alleen gehanteerd voor de duurste en meest uitgebreide aanvullende pakketten.

De tandartsverzekering

De tandartsverzekering

Tandartszorg valt voor de meeste volwassenen buiten het basispakket. Je moet daarom de kosten voor de tandarts zelf betalen of een aanvullende verzekering afsluiten. Veel verzekeraars hebben hun aanvullende tandartsverzekering gescheiden van hun aanvullende zorgverzekeringspakketten. Of een aanvullende tandartsverzekering voor jou een voordelige keus is, kan je na gaan door over de volgende onderwerpen na te denken: hoe is de gezondheid van jouw gebit, welke tandartskosten verwacht je en hoeveel kost de verzekering.


Bij de tandartsverzekering wordt er vaak gebruik gemaakt van medische acceptatie, bestaande uit informatie van jouw vaste tandarts of een onderzoek door een onafhankelijke tandarts. De zorgverzekeraars zijn voor dit soort verzekeringen strenger omdat er veel mensen zijn met tandartskosten en omdat orthodontie vaak in deze pakketten zit. 

Wilt u meer informatie over De aanvullende verzekering? Neem contact op!

Direct contact