Zorgverzekering

Een zorgverzekering is verplicht in Nederland. Hierdoor ben je verzekerd voor de kosten van de medische zorg, zoals het ziekenhuis, de huisarts en de apotheek.

Tips om zorgverzekeringen te vergelijken

Zorgverzekeraars bieden diverse basis- en aanvullende zorgverzekeringen aan, maar welk pakket past het beste bij jou? Tussen de verschillende verzekeraars zijn er veel verschillen. Om zorgverzekeringen onderling te vergelijken en te kijken welke verzekering er het beste bij jou past zijn deze vijf tips opgesteld.

Premie

Premie

Wanneer pakketten op het gebied van dekking en vergoedingen sterk op elkaar lijken kan je een prijsvergelijking tussen premies maken en voor de goedkoopste kiezen. Bedenk ook goed welke medische kosten je denkt te gaan maken en welke dekking je hiervoor nodig hebt. Je betaalt voor een hogere dekking tenslotte meer premie.

Dekking

De dekking kan per aanvullend verzekeringspakket erg verschillen. Zorg daarom dat jouw pakket de zaken dekt die voor jou belangrijk zijn. Sommige verzekeraars bieden ook doelgroeppakketten aan. Deze pakketten bieden vaak passende dekkingen voor doelgroepen zoals studenten, gezinnen of 50-plussers.

Vergoeding

Vergoeding

Dat zorgverzekeringen bepaalde zaken dekken betekent niet direct dat je ook dezelfde vergoeding ontvangt. De volgende voorwaarden worden vaak bij een vergoeding gesteld:

  • Maximaal aantal behandelingen
  • Maximumbedrag aan vergoedingen per jaar
  • Minimale of maximale leeftijd tot wanneer je de vergoeding krijgt

Zo kan per pakket het aantal vergoede behandelingen of het vergoede bedrag verschillen waardoor je beter of slechter bent gedekt dan bij een andere verzekering.

Kortingen

Zorgverzekeraars bieden diverse kortingen om premies voordeliger te maken. Tijdens een vergelijking kunnen duurdere verzekeraars hierdoor uiteindelijk als voordeligere optie naar voren komen.

Veel voorkomende kortingen zijn:

  • Een premiekorting wanneer je een collectieve zorgverzekering afsluit
  • Een pakketkorting wanneer je meerdere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar afsluit
Acceptatieplicht

Acceptatieplicht

Voor aanvullende zorgverzekeringen mogen verzekeraars een acceptatieplicht als voorwaarde hanteren. Niet alle verzekeraars hanteren een medische acceptatie, zo kan je bijvoorbeeld bij een slecht gebit kiezen voor een tandartsverzekering met minder strenge medische acceptatie. Als je bij de acceptatie geweigerd wordt, kan dit ook invloed hebben op de acceptatieprocedures bij andere zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars kunnen namelijk deze weigering inzien waarbij de kans op acceptatie daar ook kleiner wordt.

Wilt u meer informatie over Tips om zorgverzekeringen te vergelijken? Neem contact op!

Direct contact